måndag 27 december 2010

Tis 51 - Avslutningsdag

Skulle ned till skolan och ha avslutningsdag. Pendeln ville dock aldrig gå och jag fann till sist att det inte var någon idé att stå och frysa så jag sms:ade min medmentor och bad honom ta avslutningen med själva klassen och hälsa de andra och önska god jul.


Tog och sms:ade mitt arbetslag och min chef och önskade god jul och ett gott nytt år. Gick därefter och förberedde julfirandet.


Tar julsemester i bloggen också och postar när terminen börjar. Hoppas läsningen varit intressant hittills.

tisdag 21 december 2010

Mån v 51 - business as usual

En helmärklig dag som hänger i luften mellan helg och avslutningsdag men ändå skall vara "business as usual". Tycker att man borde efterskänka dagen eftersom inget speciellt händer ändå.


Hörde att några skulle ha matteprov idag! Helt otroligt! Sista dagen. Snacka om "business as usual".


Hade mina fyra lektioner men allt gick på kvartsfart.


Lektion ett
En kraftigt decimerad skara satt och läste på matteprovet de skulle ha. Jag lät dem välja mellan att jobba på uppsats och att plugga på matteprov.


Några satt och gjorde ingenting och jag kan inte riktigt klandra dem. Själv satt jag och jobbade med en distanskurs i sociala medier och skrev in närvaron.


Min medmentor dök upp och levererade tiderna för samlingen imorgon och försvann sedan iväg snabbt.


Lektion två
Denna lektion hade jag gett bort till en kollega som skulle låta klassen se färdigt en film. Jag hjälpte till med att sätta igång det hela och satte mig sedan på kontoret för att sammanställa resultaten av nationella proven.


När filmen var klar gick jag in och gav dem resultaten. Eleverna blev, som de brukar bli, ledsna, förbannade och besvikna när vissa fått veta sina resultat och inte var nöjda med det.


Jag har varit med om samma sak i fem år nu och blir inte stressad av det utan förklarade igen (förklarar alltid innan provet flera gånger under den period de tränar) att eventuella dåliga resultat sällan beror på innehållet i deras texter utan på att de glömt några saker; ej fullständig eller korrekt källhänvisning, ej korrekt styckeindelning, meningsbyggnadsproblem, för mycket språkproblem eller att de inte gjort det uppgiften kräver - skriver rätt sorts text, inte refererar till texthäftet, eller utför det de skall göra, t.ex. ha en tes och argumentera etc.


Jag påminner dem dessutom om att jag givit dem chansen (som varje år) att göra en testomgång med ett gammalt prov och lära sig bedöma sina och andras texter. De som inte har tagit chansen får faktiskt skylla sig själva - jag kan ju inte göra det åt dem!


De som tar chansen (ofta endast ett fåtal) brukar få bättre resultat, vilket jag också visar.


Jag avslutade med att påminna att provet bara skall ses som något för statistiken och inte som ett slutprov i kursen SV B - den täcker nämligen inte av mer än ett kriterium som dessutom bara går till VG! Check it out! Alltså var inte oroliga - jag använder mig bara av de bästa resultaten man presterar (grundtanken i "portföljpedagogiken") och struntar I alla misslyckanden.


Trots allt detta fick jag mig en liten överraskning då några av mina elever knackar på min dörr en liten stund senare och vill ha en förklaring (med udden att jag inte rättat korrekt!) på deras omdömen trots att jag skrivit dem.


Jag förklarar och visar hur systemet funkar och tröstar med att de skall få bearbeta sina texter så att de känner att de har utvecklats och kan ta till sig rättningen på rätt sätt. De blir nöjda.


Därefter är det en teknikelev som vill ha kommentarer på sin text (jag refererade till dem i mina kommentarer men.  texten hade inga!) Jag beklagade och bad om ursäkt - något blev fel när jag skrev rent och satte mig ned med hans text. Han hade hämtat den och vi kopierade den så att han kunde behålla den.


Vi hade ett mycket bra samtal och han hängde med på vad jag menade. Jag ansåg dock att jag varit lite hård och höjde resultatet två snäpp från VG- till VG+. Han var minst sagt mycket nöjd.


Tredje lektionen
Hade min etta och lät dem slutföra sin uppsats. Alla skall lämna in det de har gjort för att få kommentarer och skall sedan få revidera efter jullovet.


En elev var i stort sett klar och satt bara och förde över allt till mallen. Gött!


Andra ville i stort sett ha en slags diktamen där jag skulle säga vad de skulle skriva. Suck. Då är det ju mitt namn som skall stå på uppsatsen i så fall. Vad lär de sig på det? Tror de verkligen att det bara handlar om att ge läraren uppgifter - ge honom det han vill ha...

måndag 20 december 2010

Fre v 50 - nationella prov - tal och party

Denna dag var ett sammelsurium av olika aktiviteter.


Lektion ett
Denna lektion skulle en trea hålla sina nationella tal. Jag dukade upp ett grupprum och slängde ut alla stolar och bord och hämtade in en talarstol och arrangerade två rader med stolar i kvartscirkel så att det blev ett riktigt talarrum. Vissa sade "WOW!" när de kom in. Andra sade "NEEJ! (Som i hjälp!)". Själv sade jag "AWESOME!" (Det får jag betalt för att säga, men det gör inget - jag skulle sagt det ändå.)


Jag hann examinera en hel del men inte alla. Därför pågick det tal lite då och då under hela dagen. Det gick riktigt bra för klassen rent generellt. Två smäckte in MVG och ytterligare en skulle hade MVG-kvalité på talet men tappade lite pga att hon failade lite med uppgiften. Jag deppade inombords.


Andra lektionen
Hade ettorna som höll på med sina uppsatser. Fick säga till en del att jag absolut inte ville se folk slösa bort sin dyrbara tid på annat. Alla jobbade då på mycket bra.


I slutet av lektionen var det några som släppte på disciplinen men jag valde att se mellan fingrarna de sista fem-tio minuterna.
Efter lektionerna ömsom lyssnade jag på tal, ömsom satt vid datorn och lyckades få i mig lite mat. Denna dag var också avslutningsfest för personalen och folk började tagga igång med partyhumör och diverse kling-kling... hmmm undrar om eleverns kan se människorna bakom lärarrollerna eller om de skulle bli chockade över att veta hur lärarna är off-teaching?


Utan större detaljer kan jag säga att folk träffades i sina arbetslag och taggade lite för att sedan träffas i teatern och få veta vad som väntade tillsammans med ett uppdrag!


Partyuppdrag med showbiz-karaktär. Fick veta att festen var på skolan! Jag trodde att vi skulle gå ut till ett ställe! Jag tyckte dock att det var lika bra.


Uppdraget gick bra och det fanns flera nummer som var riktigt fyndiga. Därefter var det smarrig middag och dans efter det.

Tor v 50

Lektion ett - prisutdelning
Hade prisutdelning i religionsklassen. Första plats delades av tre! Vissa dök aldrig upp pga problem i kollektivtrafiken ("snökaos"). De hörde dock av sig på Facebook så vi visste var de höll hus (på Facebook tydligen).


Lektion två
Religionlektionen lånades av svenska. De förberedde och höll nationella prov-tal.


Bevittnade dessutom en uppdelning av en jättehög kakor som skulle säljas. Pengarna skall gå till en klassresa. Lyckades precis undgå att bli påprackad det livsfarligt goda och examinerade tal.


Smet iväg och satte mig med administrativa uppgifter tills klockan var dags att åka hem och börja andra skiftet.

Ons v 50

Även denna dag gick till administrativt arbete. Försökte få några eftersläntrare att hålla sitt tal och en sade att han skulle bli klar på eftermiddagen.


Medarbetarsamtal
Jag hade även medarbetarsamtal med min chef. Samtalet hade fokus på de nya arbetslagen och hur jag känner kring det.


Det var ett trevligt samtal där jag även fick in lite IKT och pedagogik.


Arbetslagskonferens
På väg till arbetslagskonferensen blev jag haffad av en elev som ville ha förklaring till varför hon fått G+ på nationella provet som jag rättat (hon var orolig över sitt betyg). Jag gav henne en förklaring och sade att hon var välkommen imorgon (tor) för att få ytterligare förklaring om hon ville.


Jag klargjorde också att NP inte är examen i svenska och inte kan vara det eftersom det endast uppfyller ett kriterium som dessutom "bara" går till VG (check it out!) - vilket gör det intressant att diskutera huruvida man överhuvudtaget skall dela ut betyget MVG på provet. Varför dela ut ett omdöme som inte har sin motsvarighet i kriterier i kursen? Det lurar eleverna! Det enda kriterier som har nivån MVG i kursen SV B handlar om litteratur och litterära analyser.


När jag kom till arbetslagskonferensen var alla församlade (rektorn skulle vara med och hade passerat mig i korridoren). Jag hade dock en annan elev i släptåg som skulle hålla ett tal för mig och bad dem börja utan mig, vilket beviljades. Talet expedierades och jag gick in och deltog i konferensen.


Jag skrev protokoll på min Droid ifall ingen annan gjorde det och "share:ade" innehållet via mail. Det var tur. Ingen annan skrev något. Slöfockar!

söndag 19 december 2010

Tis v 50

Dagen ägnades åt administrativt arbete; rensade mail, hjälpte en kollega med hans dator, lämnade in rapport för övertid, rättade, etc.


Känner mig rätt mör efter alla nationella prov.

torsdag 16 december 2010

Till mina läsare - to my readers

Lämna gärna en kommentar och ett omdöme på mina inlägg.


Please do leave a rate and a comment on my posts.

Mån v 50 - Luciapanik

Helt otroligt. Bara en vecka kvar innan julledigheten! Hade en del administrativa sysslor att göra men ingen tid att göra dem på. Lektionerna börjar tidigt och avlöser varandra utan större raster mellan. Det räcker att en person vill prata med en efter lektion och rasten är slut. Jag sprang mellan de olika lektionerna som vanligt.


Första lektionen
Eleverna skall slutföra sina uppsatser och lämna in. De har inte kommit långt och har inte mycket tid. Vad gör de då? Ett flertal sitter bort lektionen. Andra slösar upp tiden genom att gå och leta datasal, eller "data" som de säger.


Jag konfronterade några av herrarna och sade "När ni äntligen har letat upp en dator och startat upp den har det gått en halvtimma av er värdefulla tid! Alla ni har en IPhone. Om ni istället hade suttit kvar i klassrummet och använt er av den hade ni haft ett par artiklar var vid det här laget! Hur tänker ni egentligen?"


De satt och gapade. Nä det hade de inte tänkt på. Sedan kom kontringarna; man kan ju inte skriva. Det är jobbigt att läsa.


"Jobbigt att läsa? Du sitter ju och läser på den hela tiden! Facebook, Sms, etc.". Jag vann en poäng.


"Och skriva kan du i en App som du säkert har. Annars kan du alltid ladda ner Catchnotes och dela innehållet till mig eller lägga in det på Fronter etc". Jag vann en andra poäng och visade dem hur det hela funkade. Det blev undervisning i Smartphone (mLearning).


Det roliga var att de blev intresserade och såg nyttan med det samt sade att de inte kunde sådant men måste lära sig det. Det tråkiga är att de inte tar sig tiden och använder sig av det jag lär dem (har nämligen visat lite fräcka saker tidigare utan att de har börjat använda det). De beter sig ibland som man brukar säga om gamla kollegor - "äh, du vet han/hon är så gammal och går i pension snart. Han/hon orkar inte ta in mer". Då är de de yngsta pensionärerna jag träffat! Tänk att vara pensis innan man tagit studenten. Tragiskt!


Hela påståendet eller bilden av äldre människor är dessutom helt orättvist mot många äldre människor jag känner - det finns en del som är hur läraktiga som helst (och följdaktligen hur uppdaterade som helst). Nä det där är bara rent nys!


Andra lektionen
Några treor höll tal för mig. De övriga skulle jobba med sina tal. Deadline är på fredag.


Tredje lektionen
Uppsats med ettorna. De skall skriva rapport och lämna in. Satt och höll kontakt på eBuddy. Hjälpte folk med att förstå-, och jobba i, uppsatsmallen. Pratade med en elev som var sjuk över eBuddy.


Lektionen avbröts av luciafirande, men en del valde att jobaa vidare och strunta i lucia. Det gillar vi!


Efter lektionerna hade jag väldigt kort om tid. Jag skulle skriva rent några omdömen till nationella prov och dela ut dem i respektive lärares fack. Detta skedde inte. Istället valde tiden att säga "hyperjump" och jag fann mig själv plötsligt försenad till dagid. Så sen att jag inte skulle hinna!


Jag stängde av datorn, rafsade ihop alla omdömena och tog på mig i en enda rörelse och sprang under en panikchock till tåget under det att jag SMS-svor till nära anhöriga (det är väl bra att alltid de får ta smällen!) och veklagade mig för högre instanser.


Kommer fram till stationen och ett öresundståg rullar in som på beställning - vilket det faktiskt var - och hoppar på. På tåget i ilfart hemåt upptäcker jag att jag sett fel på klockan och att jag kommer att hinna med god marginal! SMS:ar anhöriga och jublar och ber om ursäkt.

Fre v 49 - Luciadag på dagis

Första och andra lektion eget arbete. Arbetade hemma ett tag och gick sedan till dagis för att se minstingen lussa tillsammans med mormor.


J, som annars är väldigt öppen och glad, blängde ilsket på mig och vägrade sjunga. När fröken försökte få med honom skakade han bara frenetiskt på huvudet med korslagda armar med ett lågt och ilsket NÖ-EH.


Han var inte den ende. De flesta barnen var mycket blyga och allvarliga. Det är helt naturligt. Egentligen skulle man kanske inte ha jippo för minstingar. De känner sig inte riktigt bekväma i det. (Då var det ändå inte föreställning, utan mer sitta tillsammans på golvet och sjunga.)


J tinade dock upp vid lussefikat när vi alla satt och åt och skaran halverats (de satt i ett annat rum för att få plats). Efter att ha försett sig med mina kakor, vänder han sig mot mig och säger "min pappa!", med glatt ansikte.


D kom sedan och anslöt sig till oss och fick lite fika han med. Därefter gick vi hem. Mormor följde oss till porten innan hon åkte hem till sitt.


Väl hemma ordnade vi en grabbfredag med middag, dricka (välling) och film (Bamse) - like you do.


#betweenclass

söndag 12 december 2010

Tor v 49

Lektion 1 - Religion
De flesta ligger före planeringen. De har gjort hinduismprovet och håller på med buddhismen. Två håller dessutom på med etikarbetet.


Nu skall jag "rätta" - skriva ut betyget i portfolion och excell. Gör det efter rättning av NP.


Lektion 2 - Religion
Några i klassen skall hålla i Innebandynatta och fick ledigt. De flesta ville jobba självständigt imorgon och fick det.


De arbetade med sina tal i SV B - vi lånade lektionen till SV B och tar igen det vid annat tillfälle.


Åkte hem och rättade nationella prov.

Ons v 49

Tänkte stanna i Göteborg och rätta idag. Fick även förbereda en konferens och skriva och publicera kallelse, dagordning samt förbereda ett protokoll.


Mailade rektorn och bad om att få rätta i Göteborg idag, vilket blev godkänt.


Satt på ett bibliotek och rättade till biblioteket stängde, med avbrott för lunch i saluhallen Briggen.


Rättade och kommenterade 3 arbeten på 2 timmar. Det här går alldeles för långsamt! Tack vare att vi nu måste skriva en kommentar tar arbetet ungefär dubbelt så mycket tid.


Uppdaterade min planering ytterligare för att boka in tid för rättning.

Tis v 49

Denna dag vigdes åt rättning. Dock blev den inte lika effektiv som jag hade tänkt. Proven måste alla kommenteras vilket gör att jag maximalt hinner med två prov i timmen!


En kollega tog en del tid i början av dagen och en annan en del i slutet av dagen.


Fortsatte rättningen när jag kom hem och förberedde rättning på annan ort.


Religion
Hade en bra lektion på eftermiddagen. Sade till mina elever att vi jobbade med beting och kunde gå när vi var klara med respektive uppgift - de ligger före planeringen och håller på att avsluta nästa delmoment som egentligen skulle komma efter jul!
Det roliga i kråksången är att de flesta satt tiden ut ändå. De valde att jobba effektivt och inte ta med sig jobb hem. Jag tror att att de har roligt under tiden också.

Sat w 49 - Freedoooom

Done with examinations! Phiew! It has been tough. Time to relax and just enjoy an open fire.


Not long till christmas holiday. Suddenly it seems so near.

Sat w 49 - Soon finished examining national tests

Soon finished examining national tests. Really upset with collegues who can't read the forms but insists on extra comments. Waste of time!


If one knows the levels of quality (grades) then the form is enough. We check all levels obtained in the form. The teachers could easily answer their students question why they got a certain grade or not. They should also teach their students self-evaluation.


Finally they should let their students work with their articles and revise them. Giving them an opportunity to learn and improve.

fredag 10 december 2010

Testar Live Writer

Desert

Har alltid varit lite fascinerad av öken. Vet inte varför.

Mån v 49

Var tvungen att göra om planeringen för rättningen av de nationella proven då ordinarie plan blivit förstörd. Det är hets nu. Har bara denna vecka att rätta alla 55 proven. Satte igång under helgen och rättade unda fem stycken. Det tar alltid längst tid med de första 5-10 proven. På väg till skolan hann jag med tre prov och på väg hem, två. In alles fem idag och totalt 10. Börjar gå fortare nu.


Läste dock något på Facebook som bragde mig lite ur fattningen. Dessa ord bragde min kraft ur balans och påverkade mig hela dagen.Tänk vad en enda fras kan ställa till med.


Svenska - första lektionen
De skulle vara klara med sina uppsatser och redovisa muntligt. Inge var klar dock och många har inte börjat faktainsamlingen. De har helt enkelt slösat bort sin tid trots att de har gjort uppsats förut och känner till problemen och fällorna man kan ramla i.

De ville jobba vid datorer för att hämta fakta. Vi gick runt men fann att det var upptaget överallt. En del gick då till biblioteket men en stor grupp satt kvar i korridoren och gjorde ingenting. Det anmärkningsvärda är att de flesta i den gruppen hade IPhone.

Jag slog mig då ned hos dem och frågade varför de intte jobbade med sina telefoner. (Deras ursäkt till varför de inte jobbade var att de inte hade tillgång till datorer och internet.) Jag upplyste dem då (påminde dem) om att de hade fantastiska handdatorer och gratis uppkoppling till Internet via skolans nätverk. De flesta hade inte tänkt på det.
En kille sade då att man då inte kunde skriva och jag fick undervisa dem om några App:ar (Catchnote, Dropbox, GDoc, GTask) och hur man lätt kan jobba med handdatorer.
Jag sade också till dem att om de istället hade suttit kvar i salen och börjat söks med sina handdatorer hade de troligtvis suttit med tre-fyra bra artiklar vid det här laget.

Det jobbigaste är att stå bredvid och se andra misslyckas utan intervenera. Jag måste låta dem misslyckas och skörda konsekvensen (utan att döma) av deras handlande, annars lär de sig aldrig att ta ansvar och bli sin egen. Det jag får göra är att föra en diskussion med dem över deras handlande och konsekvenserna. På det sättet kan ett misslyckande leda till framgång.

Andra lektionen

Denna lektion förberedde eleverna sig för NP-tal. En höll ett tal idag och satte MVG. Yes!

Tredje lektionen

Eleverna håller på med uppsats även här. Idag redovisade en del vad de hade vilket var bra. Dock var den bara två som redovisade! Känns inte helt stabilt. Nästa vecka blir det rapportskrivning.

Återigen ber mig en viss elev om "mycket hjälp idag". Denna gång hade han med sig material och jobbade själv. Bra. Tror bara att han är osäker. Om han bara litar på sig själv och gör sin bit, kommer allt att ordna sig.

Några av eleverna gjorde inte många knop idag. De satt bara med sina telefoner och spelade. Jag har förståelse om man tar en paus och t.o.m. deklarerar detta - bara man får sitt gjort. Några av dessa sköter detta men den finns också de som inte sköter det. Återigen måste jag stå ut med att se det hela utan att ingripa mer än att prata med dem och försöka hjälpa dem ta det egna ansvaret. Vi hade det roligt i alla fall. Det är viktigt!

lördag 4 december 2010

Fre v 48 - Gameday

Match
Hade kommit överense om att träffa eleverna 08.45 i simhallscaféet. När jag kom dit satt de utanför caféet helt otaggade! Börja undra hur det skall gå. Köpte kaffe och liten macka för att komma igång.


Klacken hade inte tränat och kom inte ihåg sina sånger och flera var tysta. Skandal! Några tappra personer försökte hålla igång det och få med fler. Mycket var tack vare insats från en andraklassare! I andra period började det hända grejer och det blev lite tryck. Det ebbade tyvärr ut i tredje period då flers gick på lektion eller åt. En lärare imponerades över att jag "lyckats få igång en klack". Hon var tydligen imponerad. Detta var dock inte min förtjänst alls, vilket jag sade.


Trots att klacken nästan tystnade i tredje period var det en spännande match  med en del fajter (tyvärr - gillar inte se människor slåss, allrahelst inte mina egna elever!). Det blev 3 - 3 och matchen avgjordes med straffar. 6-4 till Aranäs.


Svenska
Sista lektionen blev lärarlös för de som ville det (eget arbete) då de höll
på med uppsats. Jag satt och hjälpte de elever som ville ha hjälp. En elev ville ha "mycket hjälp" men när vi satte oss ned, hade han inget med sig! WTF! Jag sade: "då är det inte så lätt att ge hjälp. Vad tänker du göra nu?"
"Kan man inte leta lite på nätet?" Jag slog mig mentalt för pannan. Det händer inte mycket på det bygget. Det är då visst och sant.


Hur kan man tro att man skall kunna få hjälp om man inte gör något? Då är det inte hjälp man vill ha utan att någon annan gör jobbet. Hjälp innebär att man faktisk har jobbat själv (allt vad man kan) och sedan fastnar och behöver en "knuff" för att kunna jobba vidare själv igen.


Nåväl, jag hoppas bara inte han kör den stilen i gymmet och planen - då kommer han inte långt, möjligtvis kommer han vinna Mr Spaghetti of the Year.

Kommande vecka blir tuff

Nästa vecka kommer bli tuff. Måste rätta undan alla nationella prov. Har 55 stycken och varje prov tar mellan 45 min till en timme!


Det värsta med stora uppgifter är tröskeln. När man väl har satt igång (och kommit in i den)  är det dock sällan något problem. Man är sin egen värsta motståndare.


Har planerat om rättningsarbetet och skall bara sätta igång. Det kommer bli tajt med tid, men om jag lyckas besegra mig själv och hålla disciplinen så skall det gå vägen.

Jag blir så...

Fattar inte vad som hänt med kopplingen till Twitter... förut kunde man bara skriva i bloggen och..vips...så publicerades det även på Twitter. Nu ser jag inga inlägg från bloggen. Buäh.

fredag 3 december 2010

Språk i blogg - Language in blogg

Kommer att blogga på svenska och översätta till engelska så fort jag hinner. -

Will write in swedish first and translate to english asap

Tor v 48

Fronterundervisning
Började med Fronterundervisning. Hade fått beställning dagen innan. Gick igenom behörigheter och inlämningsmappar. Visare hur jag hur lagt upp det och visade även provverktyget översiktligt.


Religion
Hade sedan religionlektion. Eleverna arbetade i en datorsal och skrev i loggbok och gjorde lärande prov. Gjorde prov med förlängd tid för elever med dyslexi. En del satt och gjorde svenskaarbete (bildanalys) med mitt godkännande -de flesta ligger före planeringen.


Svenska
Under lunchen bad eleverna vid mitt bord mig att komma till derbymatchen (hockey) mellan Aranäs och Lindälv imorgon. Förberedde mig inför lektionen under eftermiddagen och fick frågan av klassen om de fick gå på matchen och godkände det. Krävde dock att de skulle bli klack och göra hejaklackvisor. Gick runt med en elev och raggade trumma. Han fick tag på en!


Under tiden satt de andra i två grupper och tävlade. Ena gruppen ringde in en kille som annars skulle stå och sälja bullar på torget. Han kom som en oljad blixt och började tagga igång.


Jag trodde i min enfald att man skulle börja med meter och rimflätning när man "läktar-ryhmar" men icke, folk satte igång klappet och satt i grupper och slängde fram förslag på förslag. Förslagen accepterades eller refusades utan krusiduller och ingen tog avslag personligt. Alla deltog. Grym upplevelse. Snacka om "skrivprocess" (eller diktarprocess - dikta kan vara "skriva" fast muntligt).


Klassen satt över 10 min utan att märka det och när de gick var de lite läktarberusade och taggade. Vad har jag ställt till med? Jag har uppviglat mina elever till en klack - på en vanlig sketen torsdag! Stackars den lärare som får dem efter mig...

torsdag 2 december 2010

Ons v 48

Denna dag är alltid lektionsfri för att jag skall arbeta med mina andra uppdrag - IT-pedagog och ämnesansvarig för ämnet svenska. Hade tänkt rätta nationella prov hela dagen, men fick mina planer spolierade av andra administrativa sysslor som inte kunde vänta:


Skulle göra en överlämning på en elev som har bytt skola. Fick leta igenom allt på Fronter för att veta vad som gjorts och inte.
  
Fick order om att betala en räkning med svenskämnets pengar. Upptäckte att jag inte kunde betala den på normalt sätt och fick gå till administrationen och få det fixat. De hade dock inte tid förrän efter lunch så jag fick sitta och "klämma på den" tills då. (Tjötigt att behöva vänta och passa en tid.)


Fick meddelande från SYV. Mina mentorselever skall boka tid hos henne.


Tog emot och vidarebefordrade info till mentorselev (häva- IG-uppgifter).


Blev ombedd att dels med mig av mina anteckningar (kort från whiteboarden) till Byggarbets-laget från vår senaste program-projektsgruppträff (PPG). De ville ha summan av vad som sagts. Fick veta att vi skulle ha APT (arbetsplatsträff) och sedan sitta i PPG med våra nys arbetslag.


Kollega beställde Fronter-undervisningstid.


Är snäll och sätter på kaffe åt kollegorna och belönad med en kaffeöversvämning!


Ber en kollega beställa laddare och två sorters batteri till handdstorn. Det är billigt!


APT
APT får en naturlig gräns då rektorns dator plötsligt tycker att den måste uppdatera och stänga av sig inom 29 minuter och börjar räkna ned! >D Det bästa är att det inte går att stoppa eller avbryta det hela! Rektorn finner sig snabbt och säger "då har jag 29 minuter på mig" och kör på. Bra möte.


PPG
Rektorn kommer förbi vårt möte och är med en bra stund. Vi skall planers och presentera visioner med programmet inför gymnasiereformen 2011. Vi "äger" en stund och går hem sedan.


Jag funderar kring tanken som presenterades under mötet - att det viktiga är att visioner byggs upp och formuleras av alla som deltar för att det skall bära frukt. Då drar alla åt samma håll och  alla äger processen.


Reflektion
Funderar också kring problemet med skolan är att det är så mycket som skall göras samtidigt. Alla skall jonglera med tio bollar i luften utan att veta om de har bollkontroll. Nu försöker man höja kvalitén i skolan men håller sig inte till den urgamla lagen - gör hellre en sak bra än tio dåliga. Jag märker själv hur splittrad min arbetssituation och mina uppdrag är och jag känner frustration att jag inte är effektiv.


Kraft blir oss given. Den kan vi inte kontrollera. Bara öppna oss för. Vi kan däremot påverka effekten genom att fokusers Kraften (smal flodfåra ger starkare ström och orkar driva vattenhjul bättre) och öka återhämtningstiden (annars dräneras vattenflödet). Minska arbetstiden och jobba med färre saker så blir det högre kvalité. God kvalité är grunden för bättre kvalité.

onsdag 1 december 2010

Tis v 48

Sov lite längre idag eftersom jag kände mig "schleten" och lite småkrasslig. Vaknade av mig själv kl 05.50 - utsövd!


Administrativa sysslor
Satt och läste och rensade mail idag (det blir fort mycket mail pga min tjänst). Hade fått i uppdrag att vara provvakt senare idag och hade fått provet mailat till mig och skulle skriva ut det.


Problemettos
Mailinterface:et funkade inte på Fronter så jag fick gå in på kommunens hemsida och använda det interface:et istället. Detta var inte helt problemfritt men jag lyckades tillslut.


Ringde också IT-enheten och rapporterade problemet. Fick som svar att problemet beror på att de håller på att ordna ett nytt mailsystem och att mailen kommer att funka till och från i övergången.


Provvakt
Dukade upp provet men ingen elev kom. Grrr. Man får väl för fanken se till att komma (eller ringa om man har fått förhinder) om man beställer omprov. Det är ju en massa människor som sätts i arbete för detta - allt från administrationen till provvakter (som ibland kostar skolan extra pengar! Pengar som skulle kunna gå till böcker eller it-utrustning istället).


Rekommedationsbrev
Fick också annat extrauppdrag på halsen - skriv ett rekommedationsbrev för elev som söker in till skola i USA. Detta tog också sin rundliga tid. Fick iväg mailet och skrev också ut ett ex som jag signerade.


Rättning av nationella provet
Satt och gjorde en rättningsmall till nationella provet och la in rättningstid i mitt schema och kalender - Om man inte avsätter tid i kalendern är det alltid risk att annat tar den tiden. Jag har dessutom många prov i år och måste rätta ett visst antal om dagen för att hinna.


En del lärare rättar allt under några dagar - och gör inget annat. Jag kan inte göra så eftersom jag har fler ansvarsuppdrag och inte har mycket fri tid hemma (uppbokat). Jag försöker istället minimera stressen och jämna ut arbetsbördan genom att fördela rättningen jämt under en viss period. Det brukar bli 4-6 prov om dagen. Då hinner man med allt annat också.


Religionsundervisning
Hade lektion med en klass och förberedde en genomgång och några arbetsuppgifter. Klassen överraskade mig dock genom att ha suttit och gjort (och klarat!) provet på Fronter. (Har lärande prov på Fronter som förbereds med strukturfrågor och som rättas automatiskt, med slumpmässigt valda frågor. Syftar till att träna in kunskap och få feedback direkt. De skall kunna använda sig av kunskapen vid senare uppgifter och diskussioner.) De som var klara hade gjort det vi skulle göra under lektionen och mer därtill och fick dö valmöjligheten att antingen påbörja nästa moment eller slura tidigare. De flesta valde att skura tidigare.  Det blev en lektion med få elever (de som inte var klara eller som behöver extra hjälp) vilket gav mer tid per person och blev en kanonlektion för dem med bra genomgång och diskussion samt strukturhjälp. En kille visade upp VG-kvalitéer genom sina kunskaper och sitt sätt att resonera.


Åkte hem, trött efter lång dag och avnjöt kvällen utan allt för mycket nöjesjobbande ; )


Reflektion
Hann inte med att rätta några nationella prov idag pga strul med mail och rekommedationsbrevet. Brevet kom olämpligt men jag kunde inte strunta i eleven. Jag fick ta smällen helt enkelt. Samma sak med omprovet. Jag kan dock inte ta för många smällar dock - då bryts man ner.


Tolkning
Trots att man håller fokus, kommer ibland fler saker in och tar tid. Genom god förberedelse kan man värna sin tid och gallra bort vissa uppgifter som inte har lika hög prioritet. Även om man skall göra gott, måste man göra gott mot sig själv (inte ta på sig mer än man klarar för ofta, utan ta hand om sig.) för att kunna göra gott i ett längre perspektiv, vilket blir "mer" gott. Kroppen är ett viktigt redskap som måste skötas.